Marian Leenders
Praktisch
Na een kosteloos oriënterend gesprek waarin je vraagstelling en het doel van het coachtraject centraal staan, ga je aan de slag met opdrachten en spreken we een aantal sessies af.
Voor uw levensvragen
Zit je thuis of op je werk niet lekker in je vel? Dan ben je welkom om samen op zoek te gaan naar antwoorden op je vragen: Vindjebron levenscoaching

Mensch, durf te switchen

 

GettyImages_103059187Vincent dacht dat hij goed bezig was. Hij ging ervan uit dat zijn tijdelijke baan wel verlengd zou worden. Hij kreeg ineens te horen dat daar toch eigenlijk geen geld voor was en dat hij mocht gaan uitkijken naar iets anders. En Lidewij, die altijd alle zeilen moest bijzetten om het werk op de afdeling rond te krijgen en nu het gevoel heeft dat ze niet gehoord wordt in het nieuwste reorganisatieplan. En bij Norbert speelt er iets anders: hij loopt zich eigenlijk te vervelen op zijn werk. Hij vindt er niet voldoende uitdaging in en begint er al lichamelijke klachten door te krijgen. Bore-out klachten kunnen lijken op burn-out klachten, dat wordt niet altijd meteen onderkend.

Op 26 september 2015 was de jaarlijkse Dag van de Loopbaan. Onder de titel ‘Je eerste stap naar…’ kon iedereen die wilde praten over zijn of haar loopbaanontwikkeling een afspraak maken met een loopbaanadviseur in de buurt. De ‘Dag van de Loopbaan’ is een initiatief van Noloc, de landelijke beroepsvereniging voor loopbaanadviseurs. Ik deed hieraan als loopbaanadviseur weer mee op mijn werklocatie in Leiderdorp. Als ik de verhalen op deze Dag van de Loopbaan zo eens de revue laat passeren, dan valt het op dat er veel onrust is op het werk.

Werk aan de Winkel

Er is werk aan de winkel. En niet alleen na de Dag van de Loopbaan! Jarenlang zijn medewerkers in bedrijven vanwege uiteenlopende redenen blijven zitten waar zij zaten. Men kon niet zomaar een baan opzeggen, uit angst dat er mogelijk helemaal geen nieuwe baan te vinden was.

Maar nu de arbeidsmarkt weer verandert en bedrijven weer groeien, komen instroom- en doorstroommogelijkheden weer op gang. Medewerkers van bedrijven creëren ook zelf weer mobiliteit door voorzichtig aan weer meer te durven veranderen van baan. Er zijn in het afgelopen half jaar weer meer interessante vacatures ontstaan (vooral voor hoger opgeleiden), waardoor sollicitanten meer keuzemogelijkheden krijgen.

Hierdoor kunnen medewerkers ook weer gehoor geven aan hun ontevredenheid met bepaalde aspecten van het werk. Mensen durven zich weer kritisch af te vragen: ‘past dit werk nog wel bij mij’? Als het antwoord ‘ja’ is, zijn er misschien op korte termijn geen aanpassingen nodig, wel een open mind. Maar als het antwoord ‘nee’ is, kun je je natuurlijk afvragen waarom je nog veel langer in een situatie zou blijven zitten die niet bevalt.

Switchen kan en mag weer

Met bovenstaande vragen op de Dag van de Loopbaan zijn we natuurlijk aan de slag gegaan. Vincent is druk aan het netwerken om voor zichzelf meer nieuwe mogelijkheden in kaart te brengen. Lidewij neemt even rust en wil zich binnenkort gaan oriënteren op andere mogelijkheden en Norbert is voortvarend aan het solliciteren naar een andere baan waaruit hij meer energie hoopt te halen.

Dus mensen: benut je talenten en kwaliteiten in een omgeving die bij je past. Blijf niet te lang zitten waar je zit als je je niet verder kunt ontwikkelen of de baan niet goed meer bij je past. Raak niet verzuurd en depressief, maar doe iets nu het weer kan! Mijn nieuwe motto is dan ook: ‘Mensch, durf te switchen!’

Marian Leenders, werkt sinds 2001 als coach, loopbaanadviseur en trainer vanuit Leenders Loopbaancoaching. Zij heeft totaal 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Zij is aangesloten bij Noloc, CMI en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals.

Voor meer informatie: www.leendersloopbaancoaching.nl en www.burnoutenstress.nl.