Marian Leenders
Praktisch
Na een kosteloos oriënterend gesprek waarin je vraagstelling en het doel van het coachtraject centraal staan, ga je aan de slag met opdrachten en spreken we een aantal sessies af.
Voor uw levensvragen
Zit je thuis of op je werk niet lekker in je vel? Dan ben je welkom om samen op zoek te gaan naar antwoorden op je vragen: Vindjebron levenscoaching

Natuur als spiegel

Hetty heeft jarenlang in het onderwijs gewerkt en is enkele maanden geleden in de ziektewet terecht gekomen. Ze heeft altijd haar beste beentje voorgezet en de kinderen in haar klassen hebben haar altijd enorm geïnspireerd. Maar het lange vergaderen en die paar geraffineerde collega’s die de kantjes ervan afliepen zijn haar erg tegen gaan staan. En ze zijn naar haar mening teveel afhankelijk geworden van de onvoorspelbare besluiten van de directie. Deze omgeving en de manier van werken is ze helemaal zat.

Moe en uitgeput

Ze is uitgeput, opgebrand, moe en nog eens moe. Ze heeft nergens zin in en kan nog geen boek lezen. Ze is zo gauw afgeleid. Ze slaapt slecht en voelt zich rusteloos. Hoe moet het nu verder? Eerst maar eens naar de huisarts. Gelukkig neemt de huisarts even tijd voor haar. Hij laat haar haar verhaal doen. Hij begrijpt dat deze moeheid met het werk te maken heeft en adviseert haar om zich één à twee weken ziek te melden en haar eigen bioritme terug te vinden. Hij schrijft liever geen pillen voor als het niet echt nodig is en spreekt met haar af dat ze over twee weken bij hem terug komt. Hij geeft haar folders mee van wandel- en loopbaancoaches.

Boswandeling

Wandelingen

Zouden wandelingen haar kunnen helpen om zich weer wat beter te voelen? Baadt het niet, dan schaadt het niet. Ze belt mij als coach en maakt een afspraak.

Bij de eerste ontmoeting en korte wandeling is Hetty eerst alleen maar bezig haar verhaal te vertellen. Tot ze even stil valt en ik haar uitnodig even samen wat te vertragen, gewoon door langzamer te lopen. En eens aandachtig om zich heen te kijken. Wat spreekt je aan als je zo om je heen kijkt? Op deze vraag heeft ze aanvankelijk geen ander antwoord dan op te sommen wat ze allemaal ziet. Maar bij de tweede afspraak vallen haar de verschillende kleuren groen op in het bos en de mooie golvingen van de heidevelden. Ik leer haar bewuster en rustiger adem te halen tijdens de wandelingen. En beter om zich heen te kijken. Zonder oordeel te kijken naar wat er is. Zo kan ze eens helemaal tot zichzelf komen.

Metaforen in de natuur

Bij de volgende wandelingen ontdekt ze dat er eigenlijk wel een verband zit tussen de grappige paadjes, bosjes en velden en haar eigen leven. In de natuur vindt ze een spiegel van de vele mogelijkheden die in haarzelf verscholen liggen. Ze gaat de wandelingen echt waarderen en merkt dat deze haar helpen om beter te worden. Ze voelt de verbinding met zichzelf weer. De combinatie van buitenlucht, een prachtige omgeving en iemand die letterlijk even een stukje meeloopt en zo nu en dan een vraag stelt doet haar goed. Het gevoel om meegezogen te worden in het werk wordt minder en ze merkt dat ze weer overzicht krijgt over haar situatie en meer energie om te bepalen wat ze zelf wil.

Herstel

Na enkele weken neemt Hetty contact op met haar werk. Ze stelt voor om voor een paar uur per week het werk weer op te pakken. Hoe snel dit herstel gaat, kan ze zelf nog niet voorspellen. Dus het is prettig als de vervanger ook een deel van de week voor haar klas blijft staan. Ook durft ze nu tegen de directie eerlijk te zeggen wat haar dwars zat en waar ze het niet mee eens was. Ze durft nu beter hulp te vragen bij de zaken die niet lekker liepen. Ze is opgelucht dat dit uitgesproken kon worden en blij met alle inzichten die ze intussen heeft gekregen. Ze mag de tijd nemen om in haar eigen tempo te herstellen en uren op te bouwen. Hoe dat gaat verlopen, weet ze nog niet. Ze spreekt met zichzelf af dat ze twee keer per week korte wandelingen blijft maken. Het is goed voor haar gezondheid en voor een betere balans tussen werk en vrije tijd. En een middel om overspannenheid of een burnout in de toekomst te voorkomen. Net zoals Bregje Hofstede zegt in haar boek ‘De herontdekking van het lichaam’: wandelen is een manier om deurtjes in je denken te openen.

 

Marian Leenders, werkt sinds 2001 als coach, loopbaanadviseur en trainer vanuit Leenders Loopbaancoaching. Zij heeft totaal 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Zij is aangesloten bij Noloc, CMI en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals.

Voor meer informatie:

http://www.burnoutenstress.nl

http://www.leendersloopbaancoaching.nl