Marian Leenders
Praktisch
Na een kosteloos oriënterend gesprek waarin je vraagstelling en het doel van het coachtraject centraal staan, ga je aan de slag met opdrachten en spreken we een aantal sessies af.
Voor uw levensvragen
Zit je thuis of op je werk niet lekker in je vel? Dan ben je welkom om samen op zoek te gaan naar antwoorden op je vragen: Vindjebron levenscoaching

Zaaien en oogsten in je moestuintjes

Moestuintjes

Half Nederland is de afgelopen weken in de ban van de moestuintjes van Albert Heijn. Je kunt ze sparen en ruilen met wie je maar wilt. Beetje water bij het blokje aarde, zaadjes erbij en op je vensterbank zetten voor voldoende licht. Wel regelmatig aandacht en water geven natuurlijk. Zo ontkiemt er op dit moment door ons hele land een heleboel peterselie, tuinkers en augurk! Die eerste miniblaadjes: wat een feest! Er komt iets uit! Zijn er eenmaal sprietjes van een paar centimeter zichtbaar, dan begint het ritueel van overpotten en in de tuin of op het balkon verder laten groeien tot volwaardige planten. Wie heeft gezaaid, kan gaan oogsten.

 

Netwerken

Met het werk aan de moestuintjes zie ik een mooie parallel met de klus die mijn coachees, de werkzoekenden, moeten klaren. Hoe vinden deze mensen tegenwoordig een baan? Met stip op 1 staat Netwerken! Gevolgd door het inschakelen van online vacaturesites en werving- en selectiebureaus op 2 en 3. In de literatuur over netwerken tref je de volgende definities aan: op respectvolle manier geven en nemen, goed communiceren, jezelf verplaatsen in de ander. Els Nijssen noemt de 3 O’s: Ontwikkelen, onderhouden en oogsten.

Netwerken is net als werken aan de moestuintjes. Eerst belangrijke gerichte informatie en contacten verzamelen, onbaatzuchtig aandacht geven, geduld hebben en heel veel nazorg leveren. Vragen durven stellen aan andere mensen hoe zij het aangepakt hebben. Vragen durven stellen aan netwerkcontacten wat hun beroep eigenlijk inhoudt en hoe hun werkweek eruit ziet. Ook al is dit allemaal soms best moeilijk en spannend, realiseer je dan dat je de ene keer de vraagsteller bent en de andere keer, wie weet in de toekomst, de informatieverstrekker! Of een brug naar een andere informatiebron. Ook een kwestie van geven en ontvangen.

Ondernemerschap

Ook is er een parallel met ondernemerschap. In een bedrijf moet je zorgen voor een goede balans tussen het ‘verkopen van je dienst of product’, iedere dag kwaliteit leveren en daarnaast acquisitie en relatiebeheer doen. En die balans vinden is nog niet zo gemakkelijk. Maar al te graag zijn we lekker bezig met de inhoud en ‘orders plaatsen’, terwijl de acquisitie en relatiebeheer veel tijd en geduld kosten en soms onderaan de actielijst terecht komen. En dan kom je er altijd weer achter dat oogsten alleen mogelijk is als je tijd en aandacht hebt besteed aan zaaien en onderhouden. Op tijd overpotten van de plantjes, bemesten, in het licht zetten en water geven.

Voorbeelden uit de praktijk

Zo nu en dan breng ik mensen uit mijn netwerk bij elkaar als ik vermoed dat één van beide relevante informatie heeft voor de ander. Zo bracht ik een junior verpleeghuisarts in contact met een senior, ter voorbereiding op zijn sollicitatiegesprek. De informatie-overdracht heeft geholpen, waardoor de junior arts de baan heeft gekregen. Een medewerker uit een kinderdagverblijf mocht bellen met iemand die locatiemanager is geweest bij een dergelijke organisatie, om uit te wisselen welke soorten functies voor haar nog meer in aanmerking zouden kunnen komen. Zij heeft hierdoor een breder zoekprofiel om zich op de arbeidsmarkt te oriënteren. En een bedrijfsleider kon contact zoeken met een werving- en selectiebureau en hij is intussen via dat bureau aan het werk als logistiek manager. Het bij elkaar brengen van mensen doet mij erg veel plezier. Vandaar dat ik netwerkbijeenkomsten organiseer waarbij mensen uit verschillende sectoren elkaar kunnen ontmoeten. Het is de bedoeling dat mijn gasten ook gaan zaaien en oogsten!

 

Marian Leenders, werkt sinds 2001 als coach, loopbaanadviseur en trainer vanuit Leenders Loopbaancoaching. Zij heeft totaal 25 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Zij is aangesloten bij Noloc, CMI en Stichting Begeleiden bij Burnout & Stress, een landelijk netwerk van gedreven professionals.

Voor meer informatie: www.leendersloopbaancoaching.nl